Author: Aiman Sani

Kepentingan Permit Hiking

“Tok, permit ni wajib ke buat?” Mana2 hutan simpan semua kena permit, takda permit penceroboh lah kau…Nak ckp wajib, hukum Tuhan yg wajib pun banyak yg langgar, inikan hukum manusia. Bila dah kena tangkap melekat sticker 3M kat muka masing2, 1. Malu 2. Marah 3. Menyesal Kita tolak tepi isu permit lambat proses ke, pegawai […]

Read more
hiking-hydragears-g7-kakihiking-seluarhiking-seluar

Jangan Mengaku Kaki Hiking Kalau Tak Pernah Ke G7

Ramai yang menjadikan hiking atau panjat gunung sebagai aktiviti luar yang cool. Bagi kaki gunung yang hardcore, istilah “G7” adalah satu terma yang cukup sinonim dan membawa maksud tersendiri kepada setiap pendaki. G7 merujuk kepada Tujuh Gunung Tertinggi di Semenanjung Malaysia yang melebihi 7,000 kaki dari aras laut. Kejayaan menawan setiap puncak di G7 adalah […]

Read more
hiking-seluarhikingmurah-seluarhiking-hydragears-hikingmalaysia-mendaki-gunung-kinabalu-irau

Tips Penting Untuk Wanita Kaki Hiking

Artikel ini merupakan sebuah tulisan daripada Anastasia Azlan, pengasas National Outdoor Adventure (NOA)   Sebagai seorang pemandu arah atau mountain guider yang telah berkecimpung dalam dunia outdoor selama tujuh tahun, Anastasia Azlan atau lebih mesra dengan panggilan Ana sememangnya mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang hiking. Daripada pengalaman tersebut, Ana sedar bahawa beliau memainkan peranan yang besar dalam perkongsian ilmu hutan dan alam sekitar kepada masyarakat di […]

Read more
hydragears-hiking-gunung

10 Bukit Di Semenanjung Kaki Hiking Wajib Panjat

Nak daki gunung tak mampu, apa kata kita mulakan dengan bukit dulu. 🙂 1. Bukit Keluang, Terengganu Bukit Keluang mempunyai tarikan tersendiri yang mampu memukau para pengunjung tempatan dan luar negara dengan keindahan dan keunikannya. Bukit ini terletak di Kuala Besut, Terengganu yang yang jaraknya 4 kilometer dari Pekan Kuala Besut. Tambahan lagi, bukit ini betul-betul terletak berdekatan dengan Pantai […]

Read more
gunung-hiking-kaki-malaysia-seluar-hiking-hiking-hydragears-kinabalu

Bagaimana Lelaki Ini Daki Kinabalu Dengan Bajet Bawah RM1000

Saya perhatikan ramai yang ingin mendaki Gunung Kinabalu tetapi tidak tahu cara yang terbaik dan ekonomi untuk melakukannya. Tak kurang juga yang ada isu dengan penganjur, nak buat trip private tapi cuma ada 3-4 orang dan lain-lain. Ramai juga yang merungut kos terlalu mahal berbanding jika pergi ke gunung di Indonesia (memang betul pun, tapi bila anda […]

Read more